Csokievés szabályai

The rules of eating chocolate

Adjunk időt magunknak az élvezkedésre!

Ne pazaroljunk el egy darabka csokit sem azzal, hogy gyorsan legyűrjük a torkunkon, hisz így még az ízét sem igazán érezzük! Szánjunk rá időt, üljünk le és élvezzünk minden falatot! Vannak, akik befészkelik magukat egy karosszékbe, miközben kellemes zene szól a háttérben, mások viszont azt állítják, nem szabad semmilyen eszközt se használni, mert elvonja a figyelmet a csokoládéról. Erre vonatkozóan nincs kőbe vésett szabály, tessék próbálgatni!

Give yourself time for enjoyment!

Don’t waste even a small piece of chocolate by quickly swallowing it, because you won’t feel the taste of it! Give it time, sit down and enjoy every bite! There are people who sit in the couch while listening to soft music, whereas others believe that no instrument should be used which could distract their attention from chocolate. There is no written rule about this so just try out what suits you best!

Legyen élmény!

Ahhoz, hogy a csokievés élmény legyen, tisztítsuk meg a szánkat a korábban fogyasztott étel ízének maradékától! Egy almával, egy darabka kenyérrel vagy egy pohár buborékos ásványvízzel ezt elvégezhetjük. Ha többféle csokoládét kóstolunk, az egyes falatok között is tisztítsunk! Az eltérő csokifajták kóstolása között célszerű várni egy kicsit, hogy az ízek ne keveredjenek a szánkban. Várakozás közben akár ihatunk is egy korty buborékos italt.

In order to really enjoy chocolate, you must clean your mouth from the remains of previously eaten foods.

You may do this with an apple, a small piece of bread or a glass of sparkling water. If you want to taste several chocolates, clean your mouth in between each one of them! If you are going to taste different types of chocolates, it is useful to make small pauses in between so the tastes don’t mix in your mouth.

éljük át!

Vegyünk mély levegőt és csendesítsük gondolatainkat. Ha csak a csokievésre fókuszálunk, olyan jellemzőket veszünk észre, amiket korábban nem figyeltünk – a textúra különlegességétől az egy falatból feltörő ízek kavalkádjáig.

Take a deep breath and calm your thoughts.

If you focus solely on eating chocolate, you will distinguish characteristics never experienced before - starting from the specialness of texture to the cavalcade of bursting aromas coming from just one bite.

Figyeljük meg, milyen a csokoládé megjelenése!

Gyönyörködjünk a fényes külsőben és a dekorációban.

Take a close look at the chocolate.

Take delight in its shiny crust and decoration.

érezzük!

Fogjuk a kezünkbe a csokoládét, óvatosan tapogassuk meg, milyen érzés! Figyelem: a kéz melegétől gyorsan megolvadhat a felülete. Ha a csokit hidegnek érezzük, várjuk meg, amíg eléri a szobahőmérsékletet! Minél hidegebb a csokoládé, annál nehezebben olvadnak ki belőle az ízek.

Take the chocolate into your hand and feel it.

Be careful: it may melt from the warmth of your palm. If you feel that the chocolate is cold, wait until it reaches room temperature. The colder the chocolate the less aromas come out of it while tasting.

Szagoljuk meg a csokit!

Emeljük az orrunkhoz, és csukott szemmel szippantsuk be az illatát!

Smell the chocolate!

Put it in front of your nose and breath in with your eyes closed!

A pillanat!

És végre eljött a pillanat: harapjunk bele! Ha bonbont kóstolunk, a fogunkkal és a nyelvünkkel is apríthatjuk azt, hogy íze szétáradjon a szánkban. Ha táblás csokit eszünk, legjobb, ha hosszú másodpercekig hozzászorítjuk a szájpadlásunkhoz a csokoládékockát, hogy megolvadjon.

And finally the moment has arrived: take a bite!

If you are tasting bonbons, you can chop them with your teeth and your tongue so the tastes diffuse in your mouth. If you are tasting chocolate tablets, it’s best to push the chocolate against your palate for several seconds to make it melt.

Mozgassuk a csokit a szánkban!

Előbb tartsuk a nyelvünkön, majd nyomjuk hozzá a szájpadlásunkhoz! Így tapasztalhatjuk, milyen ízvariációkat enged ki magából egyetlen falat csoki. Ahogy körbemozog a szánkban, koncentráljunk az ízekre: lehet édes, sós, keserű, savanykás, de leginkább ezek kombinációja. Azt is érdemes figyelni, milyen sorrendben sejlenek elő különféle zamatok. Ha pl egy sós-karamellás bonbont kóstolunk, előbb a karamellát érezzük, majd enyhén a sós ízt, végül a szájpadlásunkon a narancsot.

Move the chocolate around in your mouth.

First hold it on your tongue, then push it against your palate. This way you can experience that a single piece of chocolate can release a whole variation of flavours. As it moves around in your mouth, concentrate on the aromas: it may be sweet, salty, bitter, sour, or rather a combination of all of these. It’s also worthwhile watching in what order the tastes appear. If you are tasting for example a salted caramel bonbon, you will first feel the sweet caramel, then a slight salty taste and finally a hint of orange on your palate.

Használjuk az orrunkat!

Miközben a csoki olvad szét a nyelvünkön, lélegezzünk az orrunkon keresztül! Ez a szellőztetés. Stimulálja az íz- és illatérzékelést a nyelv gyökénél is.

Use your nose!

While the chocolate is melting in your mouth breathe out through your nose! This is ventilation. It stimulates the tastebuds and the sense of smell at the base of your tongue.

Figyeljük a hatást!

A következő darabka előtt ellenőrizzük, mit váltott ki belőlünk a már elfogyasztott finomság! Jókedvünk lett? Esetleg felgyorsult a szívverésünk? Egy önkéntelen mosoly az arcon?

Watch the impact!

Before the next piece check what the effect of the previous chocolate had on you! Did it make you happy? Does your heart beat faster? An unwanted smile on your face?

és végül...

Egy jó tanács: a csokoládét mértékkel fogyasszuk! Érdemes akkor abbahagyni a kóstolgatást, amikor még nem telítődtünk az élménnyel.

Last but not least, a good advice

eat chocolate within bounds! It is a good idea to stop the sampling process before you get completely full with the experience.